Kuuntele mitä puhut

Anne Siirilä kirjoitti

Yksi minun tapani oppia on kuunnella mitä puhun. Ja se pätee sekä minussa olevien patoumien ja ajatusrakennelmien löytämiseen, että myös aivan uuden tiedon tuottamiseen. Alitajunta prosessoi unissa ja hereillä meissä kaikissa sellaisia asioita ja tunteita, mihin ei pelkällä järjellä saa kaiken kattavaa tarttumapintaa. Olin nuorena aikuisena yliajatteleva ja ylianalysoiva ja hakkasin koodarin rutiinilla aliohjelmien silmukoita uudelleen ja uudelleen päässäni selvittääkseni kaikki mahdolliset riskitekijät, mahdollisuudet, asioiden väliset liitännäisyydet ja näkökulmat ennen kuin pystyin saamaan edes hataraa varmuutta ja mielenrauhaa tekemisiin tai päivän päätteeksi asettuessa nukkumaan. Hyvin monipuolisia näkökulmia ajatteleva ja erittäin värikkäästi tunteva ja ilmaisuvoimainen olen edelleen. Mutta vuosien myötä olen silti onnistunut hellittämään otetta ja pysymään pelkässä olemisen tilassa pitkiäkin aikoja. Ja kuin ihmeen kaupalla olen havainnut tuossa tilassa tapahtuvan sellaista tiedonprosessointia, joka tuottaa uutta tietoa käyttööni. Aivan kuin syöttäisin itseeni ensin kasan tietoja, esittäisin kysymyksen ja sitten vain odottelisin mitä vastauksia tämä Anneksi kutsuttu ”tietokone” tuottaakaan.

Kyseessä ei kuitenkaan ole hiljainen tieto tai edes intuitio, tunnistan nimittäin näidenkin olemassa olon ja käytön itsessäni. Kyse on siitä, että kun hankittua tietoa ja taitoja käyttää, syntyy hiljaista tietoa ja kun hiljaista tietoa rikastaa intuition käytöllä, alkaa alitajunnan prosessi, joka alkaa tuottamaan uutta sanallistettavaa tietoa. Olen usein tilanteessa, jossa kuuntelen ääneen puhumaani tietoa äimistyneenä. Kuinka minä voin tietää tuollaista? Onko asia todella noin? Missä on tieto, joka vahvistaa väitteeni? Omituista kyllä, tuo käänteinen oppimisprosessi saa minut usein tutkitun tiedon lähteille selvittämään löytyykö puheilleni pohjaa. Useimmiten löytyy. Osa puhumani tieto taas ei edes moista kaipaa, koska joskus sentään tunneasiat ovat vain tunneasioita ja mielipiteet vain yhden ihmisen kokemushistorian tuottamia mielipiteitä.

Oletko sinä havainnut tuottavasi uutta tietoa puhuessasi? Oletko koskaan edes kuunnellut, mitä puhut? Mitä viestit ajatusmaailmastasi, asenteistasi ja unelmistasi puheesi välityksellä? Oman puheen kuuntelua voi hyödyntää todella monipuolisesti, joten siksi pieni muistutus - kuuntele mitä puhut!


Jaa tämä kirjoitus← Vanhemmat kirjoitukset Uudemmat kirjoitukset →


0 kommenttia

Jätä komennti

Huomioi, että kommentit pitää hyväksyä ennen julkaisua.