Kuinka minusta tuli sielukehonhoitaja?

Taustani

Olen opiskellut laajan valikoiman eri hoitotekniikoita, joita tukee vankka ihmisen anatomian ja fysiologian osaaminen. Ihmisen anatomia on aihe, joka innostaa minua ja olen toiminut myös anatomian opettajana tuleville hierojille. Ihmisen anatomian tuntemuksen eduista juttelin oppilaille myös toimiessani vuoden kaustilaisen jäsenkorjauksen opettajana Kaustisella.

Minulla on lisäksi harvinaisen perinnöllisen sidekudossairauden (Ehlers-Danlos syndrooma) takia kipuun ja hoitamiseen sekä itsehoito- ja rentoutusmenetelmiin henkilökohtainen ja intensiivinen näkökulma, olenhan kuntouttanut itseäni ja opiskellut muiden hoitamista rinta rinnan. Ja hyvällä menestyksellä, koska olen kuntoutunut sairaseläkkeen partaalta kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Mutta kipukroonikko minä tulen olemaan koko lopun elämäni ja minulle yksi keino pärjätä oman tilanteeni kanssa on hyödyntää omat kivut ja ongelmat loppumattomana tiedonlähteenä ihmiskehon ihmeistä. Oma kehoni toimii myös jatkuvana tutkimuskohteena ja harjoituskappaleena uuden löytämiseen. 

Olen työskennellyt oman henkisen kehitykseni parissa jo useamman vuoden suurella intensiteetillä. Siinä missä muut ikäiseni ovat asettaneet tavoitteekseen hankkia uran, talon, miehen ja perheen, niin minun päämääränäni on ollut ei-aineelliset, henkiset  tavoitteet. Olen jo aivan nuoresta asti iloisen ja hymyileväisen luonteeni pinnan alla ollut taipuvainen syvällisten pohdiskeluun. Erityisesti pohdiskelun kohteena ovat olleet rakkauden olemus ja sen lajit, totuuden etsintä eri asioista ja ihmiset sekä elämän kulku ylipäätään. Ihmisissä minua kiinnostaa heidän persoonallisuutensa, heidän tapansa toimia ja syyt noiden asioiden taustalla. Tuo kiinnostus johti siihen, että halusin tutkia myös miten rikkinäistä mieltä yritetään auttaa ja opiskelin mielenterveyspuolen lähihoitajaksi. Ja vaikka uteliaana ja kokeilunhaluisena ihmisenä olen hankkinut tuon jälkeen monelaista koulutusta ja työkokemusta, niin edelleen mielen ja tunteiden anatomia on vähintäänkin yhtä kiinnostava aihe kuin ihmiskehon. Ja oma kokemus on vakuuttanut minut siitä, että oman sisäisen maailman tutkiminen ja omien toimintapapojen haastaminen on tie pysyvämpään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi työskentelen itseni kehittämiseksi yhtä väsymättömästi kuin fyysisen kehoni kanssa ja hyödynnän työssäni myös tämän osaamisen ja kokemuksen.

Hoitamisen ideologiani

Jos haluat sitä perusjuttua, tuttua ja turvallista, tai jos haluat rutiinia niin en ole silloin se sinulle sopiva valinta hoitajana. Minua ei motivoi tehdä hätäistä puolen tunnin hierontaa krooniseen vaivaan ja tietää ettei tilanne siitä parane. Minun käsissäni saat varautua yllätyksiin. Siihen, että laitan itseni lisäksi myös sinut tiukalle. Mutta se aivan varmasti kannattaa. Yli kahdeksan vuoden kokemuksella ja monen tekniikan hallinnalla saa jo paljon aikaan. Ja oman lisänsä tuo polkuni kuntoutumisessa perinnöllisestä sidekudostaudista. Mutta on minulla myös luonnetta sanoa, jos en osaa auttaa tai en osaa jotain. Silloin voidaan yhdessä miettiä mistä ja mitä seuraavaksi.

Mutta se mitä teen asiakkaiden kanssa ja mitä saan aikaan on suorastaan taikaa. Ja tätä mieltä olen sekä itse että asiakkaat. Tuo on mahdollista, koska minä laitan itseni likoon. Ja koska haluan olla ylpeä tekemästäni työstä. Minulle on kunnia-asia ja jatkuva nöyrän ihmettelyn aihe ihastella missä ihanassa saankaan olla tämän työn myötä mukana. 

Perinnöllisen sidekudossairauteni takia minulla ei ole mahdollisuutta pyrkiä hoitamaan mahdollisimman montaa asiakasta, vaan keskityn hoitamaan heitä, jotka eivät ole saaneet apua mistään muualta, joilla on eriskummallisia vaivoja (esim. hikka makuuasennossa tai pyörtyminen nauraessa) tai jotka tarvitsevat monialaista ja perehtyvää otetta. Kuulen asiakkailtani usein lauseita, jotka alkavat sanoilla "Ei kukaan ennen ole...", "Monella olen käynyt, mutta..." ja "Jo ensimmäisen kerran jälkeen...". Minulle nuo sanat vahvistavat yhä uudelleen ja uudelleen sen, että olen hoitamisessani oikealla asialla ja että työskentelyni täydellä sydämellä välittyy myös asiakkaille asti.  

Sielukehonhoitaja?

Kannoin pitkään mukanani nimeä Velhasti, joka oli sekä näkymättömän maailman minulle antama osaamisen tasoon liittyvä arvonimi että kuvasi tapaani työskennellä. Olihan käytössäni vahvan teknisen osaamisen lisäksi yhteydet näkymättömään maailmaan, jolloin tekemisissäni on usein paljon apulaisia mukana. Velhasti tuli siis termien velho ja tyhjä astia yhdistelmästä. Tyhjä astia oli merkityksellinen käsite aiemmin minulle, koska ajattelin etten minä Anne päätä mitä asiakas tarvitsee. Minun tehtäväni oli vain kuunnella, mitä maailmankaikkeus halusi tarjota ja mitä asiakkaan oppaat ja auttajat pyysivät. Olin pitkään myös vakuuttunut siitä, että kuka tahansa voisi tehdä sen saman mitä minä, joskin annoin arvon omalle rohkeudelleni ja intohimolleni, jotka olivat johdattaneet minut ihmisiä palvelemaan.

Näkymätön maailma haastoi minut kuitenkin lopulta kasvamaan ja kohtaamaan oman ainutlaatuisuuteni kokonaisuuden palvelijana. Minä en ole pelkkä tahdoton ja tyhjä kanava. Näkymätön maailma on opettanut ja opettaa alati minulle taitoja, joissa ei ole edes mielikuvitus rajana. Enkä minä ole näkymättömän maailman käskyläinen, vaan luotettu yhteistyökumppani. Minun taustani ja määrätietoinen työskentelyni yhdessä ovat muokanneet minusta kokonaisuuden, johon ei kaikista ole. Ihan vain siksi, että muut eivät ole valinneet kulkea näitä reittejä omassa sielunsopimuksessaan. Otan siis täyden vastuun kaikesta tekemästäni siitä huolimatta, että näkymätön maailma kulkee rinnallani ja auttaa minua. Minulla on tahto ja minut on ohjattu käyttämään sitä. 

Yksi parantajan roolissa työskentelyn pääteemani on ollut jo vuosia sielun ja kehon tason yhdistäminen. Tarkoitan tällä sitä, että tehtäväni on ollut poistaa niitä asenteita, uskomuksia, tunnelukkoja, sidoksia, sopimuksia, karmallisia jäänteitä ym., jotka ovat estäneet ihmistä ottamasta sielun ohjausta täyteen käyttöönsä ja jotka ovat estäneet sielua integroitumasta vankemmin ihmiskehoon ja siten osaksi tavallista arkea. Joskus tukos on kehollisella tasolla, joskus energiakehossa ja todella usein molemmissa. Siksi myös työskentelyni on hyvin luontaisesti ohjautunut yhdistämään sekä kehollisia että energiatason tekniikoita parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Tuosta työskentelytavasta on syntynyt myös itsestäni käyttämä termi sielukehonhoitaja. 

Tarve kehittää jokin kuvaava termi on syntynyt siitä, kun niin moni on minulta kysynyt miten haluan itseäni kuvattavan. Pitkään luettelin käymiäni koulutuksia ja sen tuomia titteleitä, mutta luettelo on pituutensa takia turhan kömpelö. Oma-aloitteisesti asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat tarjonneet käyttööni perinteistä parantajaa, toinen tietäjää tai shamaania. Valitettavasti useimpien tarjottujen titteleiden historiallinen perimä on sellainen, että ne vääristäisivät käsitystä eikä mikään niistä kuvaa minua osuvasti. Ja niin eräs kaunis päivä Velhasti-nimityksen kuluttua loppuun pyysin itselleni uutta nimitystä ja sain vastauksena tuon sielukehohoitajan, jota olen käyttänyt siitä asti kuvaamaan työni sisältöä. 

Sielunlaulaja N'nea?

N'nea nimenä puhuttelee tarinoita rakastavan ihmisen sydäntä. Se sisältää kasvutarinani ja historiani. Anne nimenä sopi tilanteeseen, jossa kärsimyksen kautta opiskelin rakkautta. Anne on minun taistelija- ja selviytymisnimeni. Siihen on ladattu minussa oleva voima, teräs ja valtava määrä tietoa. Kun saavutin pisteen, jossa totesin ettei mikään vastoinkäyminen voi minua kaataa ja että minun on lupa kovuuden sijasta olla lempeä, rakastava ja myötätuntoinen, minusta tuli N'nea. N'nea on minun sielun- ja taiteilijanimeni.

 Anne Siirilä (sielukehonhoitaja, N'nea, kipukroonikko)
anne.siirila@graalion.fi
044 373 2771